Ayanoğlu Çerkez İsli Peynir 500 gr (Meşe Odunu İsinde)
Ayanoğlu Çerkez İsli Peynir 500 gr (Meşe Odunu İsinde)
Ayanoğlu Çerkez İsli Peynir 500 gr (Meşe Odunu İsinde)

Ayanoğlu Çerkez İsli Peynir 500 gr (Meşe Odunu İsinde)

İsli Çerkez Peyniri nasıl yapılır?

Bir tekerlek diye tabir edilen; eskilerde sepette kurutulduğu için sepet olarak da adlandırılan ortalama 1 kg ağırlığındaki bu özel peynir için 8 lt süt kullanılır. Ağır ağır kaynatılan süt, ekşi peynir suyu ile kestirilir. Topaklanan süt, delikli kepçe ile süzdürülerek sepete konur. Sepete konulan peynir usta ellerde itina ile sepete yaydırılır, uygun şekilde ters düz edilir, tuzlanır.  Peynirin dokusunda gözenekler oluşmaması için ölçülü şekilde bastırılarak suyu süzdürülür.

Çerkeslerde çok eskiden süzülen bu peynir, havayla temas etmesin diye buğday ambarlarındaki buğdayın içine gömülerek 6 ay bekletilir ve sonra kaynar suyla yıkanırmış. Aşırı sertleşen bu peynirin bıçak ve keser ile kırıldığı, hatta halk arasında “kocakarı baltayla kesmiş, biri bir komşuya gitmiş, biri öteki komşuya” deyişinin bu sert sepet peynirini tarif ettiği söylenir. Bu sertleştirme işlemi yapılmasının sebebi; peynirin soğuk ortama gerek kalmadan uzun süre dayanması içindir.

Şimdilerde süzülen sepet peynir uygun soğuk ortamda hava almayacak şekilde beklemeye bırakılır. Peynirin sertleşip kabuk bağlaması beklenir. Sepet peynir isleme işlemi için peynir fırınlarına alınır. İsleme fırınlarında meşe, kuru dut ve akasya odunları tercih edilir. Ağacın kalitesi ve türü islenmiş peynir için oldukça önemlidir. Bezlere sarılarak, ateşten uzak tutularak sadece duman ısısına maruz bırakılan sepet peynir, zaman zaman alt üst edilerek 3- 4 gün bu fırında tutulur. Bu işlemle bir yandan ağır ağır islenen peynir, bir yandan da iyice kurumuş olur.

İsli Çerkez Peyniri nasıl yenir?

Kişisel zevklere göre değişse de İsli Çerkez Peyniri kahvaltılardan ziyade, mevsim yeşillikleri ile yapılan salatalarda özel davetlerde ve özel yemek menülerinde tercih edilmektedir. Aperatif olarak özenle hazırlanan peynir tabaklarında yer verilen İsli Çerkez Peyniri, farklı çeşitli peynirlerin arasında lezzetiyle kendini farkettiren bir peynir türüdür. İsli tatlara alışık olmayanlar için tadı yoğun ve aromatik gelse de tadının uzun süre damaklarda kalacağı kesindir.

İsli Çerkez Peyniri’nin faydaları nelerdir?

İsli Çerkez Peyniri; kokusu, aroması ve füme lezzetinin yanı sıra yoğun süt içeriği ile pek çok vitamin ve minerale sahiptir.

  1. Kalsiyum miktarı bakımından zengin olan isli peynir, kemik ve diş gelişimine yardımcı olarak romatizma ya da eklem ağrıları olan kişiler tarafından tüketilmesi tavsiye edilir.
  2. İsli Çerkez Peyniri, içeriğinde yüksek oranda bulunan çinko, potasyum, fosfor ve selenyum gibi mineraller sebebiyle hafızanın kuvvetlenmesine yardımcı olur.
  3. İsli peynir ürünleri, diğer süt ürünlerine oranla daha az kalori barındırması sebebiyle kilo vermek isteyen kişiler tarafından da tercih edilmektedir.
  4. Kolesterolü dengeleme özelliğine sahiptir.
  5. Düzenli tüketildiğinde kalp damar sağlığını korur.
  6. İyi bir antioksidandır, kan basıncını düzenlemeye yardımcı olur
  7. Bağışıklık sistemini güçlendirici ve destekleyici etkisi bulunur.

1927 yılından beri 5 nesildir tecrübe, güven ve kalitesiyle Bursa’da 5 şubeyle hizmet vermeye devam eden ‘Ayanoğlu Mandıra’ tüm yöresel lezzet çeşitleri bir tıkla, kapınızda…

Ağırlık 1000 g
Ağırlık

1 kg, 500 gr, 350 gr

cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR
Çerez Kullanımı

Sizlere en iyi alışveriş deneyimini sunabilmek adına sitemizde çerezler(cookies) kullanmaktayız. Detaylı bilgi için Kvkk sözleşmesini inceleyebilirsiniz.