Mor Buğday Unu Nedir?
Mor buğday, diğer adıyla Menekşe buğdayı, Antik Abyssinian (Triticum Aethiopicum) buğdayı ile Kavılca (Triticum Dicoccum) buğdayınının karışımından oluşur. Mor buğdayın melezlenme amacı, en sağlıklı genetik yapısı korunmuş buğday çeşidini geliştirmektir. Henüz çok yeni olmasına rağmen dünyada ve Türkiye’de tüketim miktarı hızla artmaktadır. Tüketim alanı genel olarak un ve unlu mamüller olan Menekşe buğdayı, diğer unlara karıştırılarak un & ekmek kalitesini ve sağlıklı besin değerlerini arttımak amacıyla da kullanılabilir.
Mor Buğday, dünyadaki en düşük glisemik indekse sahip olan buğday türüdür. Glisemik indeksin düşük olması iyidir çünkü bu oran, karbonhidrat içeren gıdaların kan şekerini ne kadar yükselttiğini gösterir.
TheLifeCo Mor Buğday Unu
Özellikleri
Mor buğday, Menekşe buğdayı dünyadaki en düşük glisemik indekse sahip buğdaydır.
Geleneksel buğdaylara göre, 13 kat fazla antioksidan değerlere sahiptir. Neredeyse yaban mersini meyvesine eşit derecede antioksidan içermektedir.
Flavanoid, karotenoidler ve diyabet, kanser ve kalp hastalıkları gibi birçok kronik hastalığın önlenmesine yardımcı olan antosiyaninler içermektedir. Hatta bu sebepten, bazı bilim adamları bu buğdaya AnthoGrain adını koymuşlardır.
Diğer geleneksel buğdaylara göre 3 kat fazla E vitamini, 2 kat fazla çinko, demir, magnezyum ve potasyum içermektedir.
TheLifeCo Mor Buğday Unu Nasıl Kullanılır?
Her tür, ekmek, pasta, kek, kurabiye, börek ve tüm hamur işlerinde kullanılabilir.
TheLifeCo Mor Buğday Unu ile Mor Ekmek Tarifi
Mor Ekmek Tarifi İçin Malzemeler:
Ön Maya için:
30 gram ekşi maya
30 gram un
30 gram su
1 tatlı kaşığı TheLifeCo Organik Agave Şurubu
Ekmek Hamuru için:
90 gram ekşi maya
200 gram beyaz un
50 gram sarı sert buğday unu
115 gram tam buğday unu
280 gram havuç suyu
7 gram tuz
Mor Havuç Suyu için:
2 adet mor havuç
1 büyük bardak su
Mor Ekmeğin Yapılışı:
İlk olarak havuçları rendeleyip bir tencereye alın, üzerine suyu ilave edip kaynamaya bırakın. 20-25 dakika boyunca kaynadıktan sonra, tüm rengini bıraktığında soğuması için kenara alın.
Ekşi mayayı dolaptan çıkarıp, 4 saat bekletin. Un, havuç suyu ve mayayı karıştırıp 5-10 dakika boyunca yoğurun.
Üzerini kapatıp dinlendirdikten sonra tuzunu ilave ederek tekrar yoğurun.
Hamuru bir kabın içerisine alıp, zarf gibi katlayın. 4 kez bu işlemi yaptıktan sonra mayalama sepetinin içerisine alın.
1 gün kadar da orada bekletip, döküm tencerede 250 derece fırında yarım saat pişirin.
Fırından çıkan ekmeği alıp 3 saat soğumasını bekleyip sonra dilimleyerek servis edebilirsiniz.
Afiyet olsun!