2000 yıl önce ilk olarak Çin’de ortaya çıktığı, ardından Japonya ve Rusya’da yaygın olarak kullanıldığı, 20. Yüzyılın başından itibaren Avrupa’da popülerleştiği ve günümüzde başta Amerika olmak üzere dünyanın birçok ülkesinde içecek olarak tüketildiği ve kozmetik amaçlı kullanıldığı biliniyor.
İçinde ne var?
Fermente edilmiş kombuchanın içinde; sirke, B vitaminleri, enzimler, probiyotikler, asetik – glukonik ve laktik asit bulunur. Tüm bu bakterilere “selüloz üreten bakteriler” denir.
Şeker kullanılarak yapılan bir içecek nasıl şekersiz olur?
Kombucha yapmak için hazırlanan çay-şeker çözeltisindeki şeker, mayanın beslenmesi ve çalışabilmesi için konur. Maya, şekeri yapı taşlarına ayırarak glukonik aside çevirir.
Sonuç olarak elde edilen kombuchanın içinde sakkaroz formunda şeker bulunmaz.
Sonuç olarak kombucha;
Asitli içimi ve serinletici etkisiyle, şekerli içeceklere iyi bir alternatiftir.