Ülkemizde Bektaşi üzümü olarak bilinen bu meyvenin tarımdaki diğer adı “Amla meyvesi” olmaktadır. Alışılmış üzüm tadına benzer bir tada sahiptir. Sarı ve kırmızı üzümlerden bir nebze daha ekşi olduğu hissedilir. Avrupa ve Asya’da bulunan bu meyve, 16. yüzyılda Londra’da tanınmaya başlamıştır.
Zaman 19. yüzyılı gösterdiğinde ise Bektaşi üzümü İngiltere’de meşhur olmaya başlamıştır. Kendini öyle sevdirmiştir ki Bektaşi üzümü ile pudingler, tatlılar ve şaraplar yapılmıştır. Hatta turta gibi tatlılara da malzeme olmuştur. Çin tıbbında önemli bir yere sahip olan Bektaşi üzümü, çeşitli hastalıklar için doğal ilaç olarak kullanılmıştır.
Çok yıllık bir bitkiden elde edilen amla meyvesi güçlü bir ağaçta olgunlaşır. Meyveleri tıpkı ülkemizdeki diğer üzümler gibi bir dalda toplanır ve salkım halinde büyür. Ülkemizde Haziran ayında olgunlaşan Bektaşi üzümü gıda alanında sıkça kullanılmaktadır.
Bektaşi üzümü çeşitleri renkleri ile sınıflandırılır. Sarı meyveli, kahverengi meyveli, yeşil meyveli ve kırmızı meyveli olmak üzere çeşitlerini görebilirsiniz. Asya, Avrupa ve Amerika’da yetiştirilen Bektaşi üzümleri arasında renk ve tat farklılığı olmaktadır. Bu durumu ise beslendiği toprak ve iklim belirler. Çeşitleri ise Yeşil Küre, İnvicta, Pax ve Achilles gibi isimlerle adlandırılır. Bektaşi üzümünün diğer üzümlerden bir farkı vardır. Bir salkımda bazen farklı renklerde üzüm görülebilir.
Internet Explorer tarayıcısının 9.0 ve daha eski sürümlerini desteklememekteyiz. Web sitemizi doğru görüntüleyebilmek için tarayıcınızı güncelleyebilirsiniz, güncelleyemiyorsanız başka bir tarayıcıyı ücretsiz yükleyebilirsiniz.
Sizlere en iyi alışveriş deneyimini sunabilmek adına sitemizde çerezler(cookies) kullanmaktayız. Detaylı bilgi için Kvkk sözleşmesini inceleyebilirsiniz.