Karabuğday Unu ve Hemen Yapabileceğiniz 1 Tarif
Son yıllarda glütensiz beslenme sağlıklı yaşam sürmek isteyenler tarafından hızla benimsenmeye başlandı. Hatta öyle ki glüten alerjisi bulunmayan kişiler dahi daha sağlıklı bir yaşam sürebilmek için bu diyeti aralıklı veya sürekli uyguluyorlar. Karabuğday ise glütensiz beslenenlerin gerçekten favori ürünlerinden biri. Karabuğday yapısı itibariyle glüten içermediğinden, karabuğdaydan yapılan un da glütensiz olmakta. Karabuğday unundan ise glütensiz beslenenler için birçok alternatif tarif oluşturmak mümkün. Ekmek, simit, kek, kurabiye vs, ölçüler doğru kullanıldığı taktirde her zaman yediğiniz ekmekleri ve simitleri aratmayacak tatlar hazırlayabilirsiniz.
Bunun yanında karabuğday tanesindense karabuğday pilavı, karabuğday salatası gibi lezzetler hazırlayabilirsiniz.
Burada bir püf nokta var tabii ki.
Karabuğdayın una dönüşme sırasında kavrulma işlemi olursa unun içeriğindeki temel yağların yapısı bozulduğundan besin değeri azalabiliyor. Ayrıca kavrulmuş karabuğdayın kokusu birçok kişiye ağır gelmekte. Bu yüzden karabuğday tariflerinizde çiğ karabuğday olarak satılan karabuğdayı ununu tercih etmenizi tavsiye ederiz.
Karabuğday Besin Değerleri
Diyetine ve kalorilerine çok dikkat eden okuyucular için karabuğdayın besin değerlerini kısaca anlatmakta fayda var. 100 gram karabuğdayda 13gr protein, 71gr karbonhidrat ve 10 gr kadar lif vardır. Karabuğdayın %10’u ise sudan oluşmaktadır. Her 100 gram karabuğdayda 343 kalori bulunmaktadır.
Tabii bu oranlar karabuğdayı yaptığınız tarife göre yanması ve fırına girmesi dahilinde değişebilir.
Karabuğday sonuç olarak sağlıklı bir glütensiz gıdadır.
İsterseniz şimdi de karabuğdaydan yapabileceğiniz sağlıklı, glütensiz alternatif lezzetlerden 2’sinin tarifini sizle paylaşalım. Glutensiz Karabuğday Ekmek ve Glutensiz Karabuğday Simit paylaşacağımız iki tarif.
Karabuğday Ekmek Tarifi
Bu tarifteki karabuğday ekmeğimiz glütensiz, vegan, sağlıklıi lezzetlidir. Mayasız olarak hazırlayabileceğiniz tarif sadece 4 ana malzeme içermekte.
Kuru Malzemeler
- 150grm Badem Unu
- 140grm Çiğ Karabuğday Unu
- 40grm Karabuğday Ezmesi
- 3 yemek Kaşığı Karnıyarık Otu Tozu
- Yarım Yemek Kaşığı Tuz
- 2 Yemek Kaşığı Karbonat
- Üstü İçin 3 Yemek Kaşığı Chia veya Çekirdek Tohumu (İsteğe bağlı)
Yaş Malzemeler
- 2 Yemek Kaşığı Elma Sirkesi
- 250gr Sıcak Su
- 250gr Soğuk Su
- 5-6 Adet Hurma (İsteğe Bağlı)
Adımlar:
- Tüm kuru malzemeleri büyük bir kapta karıştırın.
- Bir blender yardımıyla hurmaları elma sirkesi ve 250grm sıcak su ile mix edin.
- Ardından 250grm soğuk suyu ekleyerek biraz da mix edin.
- Bu yaş malzemeleri büyük bir kapta olan kuru malzemelerin içine ekleyin ve karıştırın.
- Kabın üstünü örterek 1 saat dinlenmeye bırakın.
- Bu arada ocağınızı 180 dereceye ayarlayıp önceden ısıtın.
- Ekmek kabınızın içine yağlı bir kağıt koyup karışımı içine aktarın.
- 180 derecede 50 dakika kadar pişirin.
- Kürdan ile pişip pişmediğini kontrol edin. Eğer hala ıslaksa pişirmeye devam edin.
- Hazır olduğunda. Fırından alıp afiyetle yiyin.
Evet toplam yapma süresi 1 saat olan bu sağlıksız glütensiz karabuğday ekmeğini bu tarifle denemek hemen deneyin. Kullanılan malzemeleri tazedukkan.com.tr adresinden hemen sipariş edebilirsiniz.
Eğer şimdilik evde yapamayacağım ama glütensiz Ekmek denemek istiyorum derseniz. En kaliteli malzemelerden, ev yapımı olarak hazırlanan glütensiz karabuğday ekmeğimizden tazedukkan.com.tr adresinden sipariş verebilrisiniz.
Etiketler: Blog Gönderisi
Aralık 16, 2022
Listeye dön